Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o průběhu XXVII. Sjezdu ČLK

20. 11. 2013

Vážení kolegové,


ve dnech 16. a 17. listopadu 2013 proběhl v Brně 27. Sjezd ČLK, na kterém naše sdružení zastupovali dva zvolení delegáti – dr. Kubíček a dr. Pelíšek.

Na sjezdu proběhla volba viceprezidenta komory. Jediným kandidátem byl dosavadní viceprezident dr. Zdeněk Mrozek, anesteziolog z Olomouce, který byl na další období zvolen hned v prvním kole. Za priority pro své další působení si zvolil například problematiku specializačního vzdělávání.

Současně proběhla volba nových členů revizní komise a čestné rady. Seznam nově zvolených členů je zveřejněn na webových stránkách komory.

Revizní komise informovala, že v roce 2012 bylo evidováno 1066 stížností na celkem 1768 lékařů, většina z nich byla postoupena k řešení na okresní úroveň, počet stížností se proti předchozím letům příliš nemění.

Sválen byl rozpočet komory pro další rok, který počítá s tím, že členské příspěvky zůstanou ve stejné výši jako dosud.

Schváleno bylo několik novel stavovských předpisů, šlo však převážně o novely technického rázu, žádná revoluce ve stavovských předpisech se tudíž nekoná.


Významnou součástí sjezdu mělo být vystoupení ministra zdravotnictví Vlády ČR v demisi Martina Holcáta a následná diskuse. Jak jste asi z médií zaregistrovali, ministr se nakonec jednání sjezdu nazúčastnil v reakci na kritiku prezidentka ČLK Kubka vůči návrhu úhradové vyhlášky, kterou ministr považoval za nepřiměřenou. Jednání se ale zúčastnil generální ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který během jednání prokázal snahu o konstruktivní dialog s vedením komory. Tak doufejme, že se tak bude dít i do budoucna.


Z hlavních témat sjezdu:


1, financování zdravotnictví, úhradová vyhláška: ministerstvo zveřejnilo návrh úhradové vyhlášky na příští rok. Na sjezdu vůči ní vznesly kritiku zástupci všech segmentů zdravotní péče s tím, že konečné dopady vyhlášky se teprve analyzují. Vedení komory se dívá na návrh vyhlášky tak, že nejsou respektována usnesení Ústavního soudu. Sjezd vyzval vedení komory, aby v případě, že nedojde během projednávání vyhlášky ke změnám, které by tyto obavy zmírnily, aby podniklo kroky k iniciaci další žaloby u Ústavního soudu.


2, problematika specializačního vzdělávání – kritika systému, rozdrobenost do mnoha specializačních oborů, absence centrálního dohledu nad vzděláváním při převodu vzdělávání na lékařské fakulty. Komora stále nabízí možnost převzetí dohledu nad specializačním vzděláváním.


3, za závažný problém považují delegáti sjezdu omezování autonomie lékaře v rozhodování. Lékaři jsou pod vlivem mnoha vnějších, zejména ekonomických vlivů, které nesouvisejí primárně se snahou o vedení kvalitní lékařské péče


4, personální krize v českém zdravotnictví dotýkající se všech segmentů, vč. nemocnic, ambulantních specialistů, praktických lékařů, záchranné služby atd.


5, ředitel právní kanceláře seznámil delegáty sjezdu s dopady novely občanského zákoníku do zdravotnictví. Vzhledem k závažnosti této právní normy bych si dovolil v krátkosti uvést jeho přednášku i zde.

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval MUDr. Martinu Kubíčkovi, který velmi svědomitě plnil funkce delegáta sjezdu v předešlém 5ti letém volebním období.


MUDr. Michal Pelíšek