Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice za rok 2017

7. 11. 2017

Vážení kolegové,
dovolte mi přednést krátkou zprávu o činnosti okresního sdružení ČLK ve Strakonicích za uplynulých dvanáct měsíců a v několika bodech zrekapitulovat, co je u ČLK nového...
K dnešnímu dni evidujeme v našem sdružení 267 členů, z toho kolem 87% je pracovně aktivních. Od posledního okresního shromáždění jsme nově zaregistrovali 16 členů - kolegyně a kolegy Mokotedi, Svobodovou, Nikolenka, Lyera, Černou, Bruslenko, Sovovou, Kužela, Slavíkovou, Berouškovou, Brichtovou, Bálinta, Kuscheho, Kuncla a Tichou. 
Orgány sdružení zůstali beze změn, představenstvo má 9 členů, předseda Pelíšek, místopředseda dr. Mareš, v čele čestné rady stojí dr. Cihlová a předsedou revizní komise je dr. Sýkora.
V uplynulém roce nebyla činnost okresních orgánů nijak zásadně výjimečná. Díky strakonické nemocnici máme pěknou kancelář ve vstupním budově nemocnice, garantovali či spolupořádali jsme několik vzdělávacích akcí, poskytli jsme dotaci mladým lékařům našeho sdružení na zakoupení odborné literatury v celkové výši cca 25 tisíc Kč. Orgány sdružení se scházely dle potřeby a řešily obvyklou agendu včetně účasti na výběrových řízeních. Děkuji všem, kteří se aktivně podílejí na naší činnosti, hlavně paní Kovářové a kolegům Dr. Cihlové a Dr. Sýkorovi, kteří se zabývají nezáviděníhodnou stížnostní agendou. 

Nyní mi dovolte zmínit několik nejdůležitějších témat, kterými se zabývala Česká lékařská komora jako celek v době od posledního sjezdu v listopadu 2016.

Elektronické recepty
ČLK trvá na stanovisku, že vedle elektronického receptu musí být i nadále zachována možnost, aby lékař předepsal pacientovi lék prostřednictvím klasického papírového receptu. Prováděcí vyhláška, která by využití klasické papírové varianty umožnila, nebyla dosud vydána. 
Senát PČR schválil v prvním čtení návrh na odklad elektronických receptů, definitivně by o tom měl hlasovat na konci listopadu. Legislativní proces pak bude pokračovat v Poslanecké sněmovně, je otázka jak rychle a s jakým výsledkem… Zatím platí, že povinná elektronická preskripce bude zahájena 1.1.2018.


EET pro lékaře
S účinností od 1.3.2018 by měli mít poskytovatelé zdravotních služeb povinnost elektronické evidence tržeb. ČLK se během roku snažila neúspěšně s ministerstvem financí vyjednat výjimku. 

Aplikace novely zákona o specializačním vzdělávání
1) Na základě připomínek ČLK rozhodlo Mz změnit svůj návrh v tom smyslu, že bude upuštěno od zpoplatnění zkoušky po ukončení vzdělávání v základním kmeni. V současnosti navrhuje Mz zpoplatnit pouze opakované zkoušky, a to 3 000,- Kč za první opakování a 5 000,- Kč, za druhé, respektive třetí opakování.
2) MZ připravuje vyhlášku o nástavbových oborech vzdělávání lékařů, během připomínkového řízení se jejich počet spíše zvětšoval, v současné době návrh vyhlášky počítá s počtem 45 nástavbových oborů (např. dětská gynekologie, intervenční kardiologie, psychosomatika, vaskulární intervenční radiologie a další.)
3) ČLK nominovala své zástupce do akreditačních komisí, které jsou postupně konstituovány podle novely zákona o vzdělávání lékařů. Z našeho okresu je v akreditačních komisích zastoupen primář Houška (neurologie), primář Horný ?? Zbořil???
Současně se ČLK podílí i na vytváření atestačních komisí, kde jsou také zástupnci našeho okresu zastouepni (neurologie – Houška, Pelíšek)

Portál Naše zdravotnictví
Asi jste si všimli, že ČLK začala provozovat nový internetový portál s názvem Nasezdravotnictvi.cz. Má jít o online magazín o zdravotnictví, který má především sloužit k k mediální podpoře aktivit České lékařské komory.

Dům lékařů - aktuální informace
Delegáti sjezdu ČLK podpořili záměr představenstva investovat do nákupu prostor pro nové sídlo České lékařské komory v Praze. Cílem je získat dostatečnou plochu pro kanceláře, služební byt, ale především přednáškový sál a seminární místnosti pro zajišťování vzdělávacích akcí ČLK. V současné době je v hledáčku ČLK jedna administrativní budova v Praze 9. ČLK v současné době hledá možnosti, jak budovu získat. Představenstvo našeho okresního sdružení nabídlo (po výzvě prezidenta ČLK) centrální komoře bezúročnou půjčku ve výši 100 000 Kč s dobou splatnosti 5 – 8 let. Jsme přesvědčeni, že tento krok je při stavu našich bankovních účtů logický a akceptovatelný.

Členské příspěvky
V současné době je diskutována výše příspěvků pro členy ČLK pro příští rok. V úvaze je několik variant, všechny počítají s cca 10% procentním navýšením výše členských příspěvků a současně s určitým mechanismem, který by umožnil větší solidaritu  velkých OS ČLK s malými OS ČLK. Důvodem pro navýšení má být zejména zamezení negativního výsledku hospodaření v příštím roce a vytvoření rezervy pro nákup Domu lékařů.

Protestní akce ambulantních lékařů
ČLK podpořila protestní akce praktických lékařů a ambulantních specialistů zejména z důvodu, že úhradová vyhláška zcela ignoruje požadavky ambulantních lékařů, to přispívá k personální krizi v oboru. 

32. sjezd ČLK se bude konat v Brně, hotel Voroněž v sobotu a neděli 11. - 12. 11. 2017. Delegáty sjezdu jsou MUDr. Kovář a MUDr. Pelíšek.


Své sdělení bych uzavřel konstatováním, že naše okresní sdružení je personálně i ekonomicky stabilní a funkcionáře jejich práce baví. Nicméně budeme moc rádi za každé podněty, které nás budou inspirovat posunou zas o kousek dál. 


Závěrem bych si Vás všechny dovolil pozvat na obnovený Zdravotnický ples, na jehož konání jsme se v kuloárech domluvili před rokem a který se bude konat v Domě kultury ve Strakonicích dne 10. února 2018. Zájem o ples je nečekaně velký, za což jsem moc rád. Slibuji, že se pokusíme připravit nejlepší ples strakonické sezóny...

Děkuji Vám všem za spolupráci.
MUDr. Michal Pelíšek