Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice za rok 2013

20. 11. 2013

Vážené kolegyně a kolegové,


dovolte mi, abych Vás seznámil se zprávou o činnosti představenstva za uplynulý rok.
Od posledního okresního shromáždění jsme v našem sdružení zaregistrovali celkem 11 nových kolegyň a kolegů, jmenovitě dr. Vincekovou, Školníkovou, Klomfara, Rejdovou, Fialu, Odvodovou, Lašanovou, Hanušovou, Jíchovou, Vinického a Jandovou.


Složení představenstva našeho sdružení se nezměnilo, pracuje ve složení: Pelíšek (předseda), Horný (místopředseda) a dále Fialová, Hlinková, Linhart, Maxová, Moltaš a Zoubek. Představenstvo se v minulém roce opakovaně scházelo a diskutovalo celou řadu aktuálních problémů dotýkajících se zdravotnictví jako celku, ale i organizace ČLK. Zápisy z jednání jsou k dispozici na našem webu.


V minulém týdnu se uskutečnil sjezd ČLK v Brně, na něm naše okresní sdružení zastupovali MUDr. Kubíček a MUDr. Pelíšek. Podrobněji o průběhu sjezdu Vás budu informovat v dalším průběhu dnešního jednání.


Krajskou radu ČLK vede již druhým rokem předseda OS ČLK Písek, po dobu trvání jeho mandátu zatím krajská rada svolána nebyla. V průběhu roku jsem se účastnil většiny porad předsedů okresních sdružení, které se konaly opakovaně v Praze a v Brně.
Rád bych poděkoval sekretářce našeho sdružení paní Renatě Kovářové, která ve spolupráci s představenstvem zajišťuje pružný chod naší kanceláře. Po dohodě s vedením Nemocnice Strakonice, a.s. , dojde v blízké době k přestěhování kanceláře našeho družení do nových prostor, které se nacházejí v budově hlavní vrátnice nemocnice hned vedle stávající oční optiky. O přesném termínu stěhování Vás budeme včas informovat. Telefonní a emailové kontrakty zůstanou stejné.


Představenstvo našeho sdružení vyhlásilo na přelomu roku 2012 a 2013 již třetí ročník akce určené mladým lékařům, členům našeho okresního sdružení na finanční podporu na nákup odborné literatury. Akce byla určena pro lékaře do 30 let a maximální výše finanční podpory byla 1500 Kč. Příspěvek byl nakonec přiznán 15 lékařům v celkové výši přes 21000 Kč. V této aktivitě budeme, věřím, moci pokračovat i v tomto roce. Tato finanční podpora významně převyšuje členské příspěvky, které mladí lékaři komoře hradí.


Na jaře t.r. rozhodlo představenstvo o zahájení spolupráce se Spolkem lékařů Strakonice ohledně pořádání vzdělávacích přednášek na území okresu. Všem přednáškám byl rozhodnutím představenstva prominut poplatek za registraci těchto akcí v registru ČLK (ohodnocení kredity). Sama komora pořádala dvě vzdělávací akce ve spolupráci s očním a neurologickým oddělením naší nemocnice.


Představenstvo našeho okresního sdružení přijalo usnesení, kterým podpořilo celostátní vedení ČLK ve snaze o zrušení či novelizaci úhradové vyhlášky, šlo zejména o podání stížnosti k Ústavnímu soudu, podporu petiční akce, které se nakonec zúčastnilo přes 120 tisíc občanů a uspořádání tzv. Dne zdraví, který se konal v pátek 1.3.2013 a kterého se zúčastnilo i několik lékařů našeho okresu.


Kancelář vydala několik diplomů celoživotního vzdělávání lékařů a osvědčení o preskripci lékařů.


Během roku jsem se účastnil několika výběrových řízení na Krajském úřadu, šlo hlavně o místa praktických lékařů v našem regionu.


Mezi hlavní témata, kterými se zabývalo celostátní vedení ČLK patřilo toto:
- Vydávání časopisu Tempus medicorum: Sjezd ČLK v listopadu 2012 uložil představenstvu, aby zajistilo vydávání časopisu v papírové i v elektronické podobě, formou měsíčníku. Sjezd neschválil návrh, aby se na financování vydávání časopisu spolupodílela též jednotlivá OS ČLK. Díky úpravě smlouvy s vydavatelem a redakcí se podařilo snížit náklady na vydávání časopisu
- Návrh Ústavnímu soudu na zrušení úhradové vyhlášky: Dne 25.3.2013 podalo 39 senátorů napříč politickým spektrem Ústavnímu soudu návrh na zrušení tzv. úhradové vyhlášky, který s využitím informací AČMN vypracovala Česká lékařská komora. Mezi hlavní důvody, které ČLK vedly k vytvoření návrhu na zrušení tzv. úhradové vyhlášky patřily: redukce úhrady za péči o pacienty (podle vyhlášky totiž za zcela identickou práci obdrží zcela stejný poskytovatel odměnu ve výši pouhých 30 % řádné běžné úhrady, pokud tento poskytovatel překročí "objem smluvené péče". Překročit jej přitom bude muset často, má-li postupovat lege artis způsobem, někteří pacienti takto mohou býti diskriminováni. Dalším problémem je to, že poskytovatel zdravotních služeb se dozví až v pololetí roku 2014, jaká bude skutečná výše úhrady od jednotlivých pojišťoven, zda a v jaké výši bude jednotlivými pojišťovnami sankcionován. A dále - zatímco zákon č. 48/1997 Sb. zaručuje pojištěncům zdravotní péči na úrovni dostupných poznatků lékařské vědy, ve skutečnosti nemohou poskytovatelé takovou péči pojištěncům poskytnout, protože úhradová vyhláška nastavuje takové parametry, které neumožňují zejména nemocnicím poskytovat pacientům finančně náročnou moderní léčbu. Zatímco ceny "vstupů", včetně DPH, se zvýšily, úhrada poskytovatelům zdravotních služeb se snížila. Vyhláška tak brání realizaci zákona.
Ústavní soud 30.10.2013 vyhověl návrhu zpracovanému právním oddělením ČLK. Soud konstatoval, že vyhláška je v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod a rozhodl o zrušení tzv. úhradové vyhlášky k datu 31.12.2014. V praxi to znamená, že úhrady včetně vyúčtování za letošní rok budou probíhat dle této zrušené vyhlášky č. 475/2012 Sb., avšak příští úhradová vyhláška vydaná Ministerstvem zdravotnictví již musí být v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu. ČLK takový rozsudek vnímá jako průlomové rozhodnutí Ústavního soudu, které by měl mít zásadní význam pro budoucnost českého zdravotnictví.
- Povinné zasílání pracovních neschopností elektronickým způsobem: dne 1.1.2012 nabyla účinnosti novela zákona o nemocenském pojištění, která byla prosazena bez projednání s ČLK. Zákon ukládá všem lékařům povinnost rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti zasílat České správě sociálního zabezpečení výhradně elektronicky prostřednictvím datových schránek nebo opatřené elektronickým podpisem. Dnem 31.12.2013 mělo skončit ČSSZ stanovené přechodné období, do kdy lze zasílat formuláře o DPN také v písemné formě na dosavadních tiskopisech. Podle informací ČSSZ systém elektronické komunikace využilo zatím pouze cca 170 lékařů z celkového počtu 35 000 lékařů vykonávajících své povolání. Prezident ČLK Dr.Kubek uzavřel dne 10.9.2013 s ministrem práce a sociálních věcí Ing. Koníčkem za přítomnosti ústředního ředitele ČSSZ Kahouna dohodu, že Česká správa sociálního zabezpečení využije svého zákonného zmocnění a vydá rozhodnutí, kterým prodlouží do ledna 2016 přechodné období, po které budou moci lékaři komunikovat agendu potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti s ČSSZ v elektronické i klasické papírové formě.
- Smlouvy soukromých lékařů se zdravotními pojišťovnami: Správní rada VZP schválila dohodu uzavřenou mezi prezidentem ČLK a generálním ředitelem. Na základě této dohody s Českou lékařskou komorou nabídne Všeobecná zdravotní pojišťovna všem ambulantním specialistům smlouvy na dobu neurčitou. Smlouvy budou vypověditelné z obou stran pouze z vyjmenovaných důvodů, na kterých se ČLK a VZP dohodnou. Dohoda ČLK s VZP by měla posílit postavení ambulantních specialistů na úroveň praktických lékařů. Zatím co 96 % praktických lékařů získalo od pojišťoven smlouvy na dobu neurčitou již v roce 2007 na základě tzv. dohody Horák – Kubek, ambulantním specialistům toto umožněno nebylo. Z ambulantních specialistů tak 88 % (celkem 6 558 soukromých praxí) končí smlouvy s VZP do konce roku 2015. Konečným cílem komory zůstávají i nadále tzv. bezesmluvní vztahy mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, kdy povinnost zdravotní pojišťovny uhradit za svého klienta podle platného sazebníku za lege artis způsobem poskytnutou péči vzniká automaticky tím, že si tento pacient svobodně vybere určité zdravotnické zařízení.
- Výše platby za státní pojištěnce pro rok 2014: Celý rok vedla ČLK jednání s různými představiteli politické scény o možnosti zvýšení platby za státní pojištěnce, která by alespoň částečně vykompenzovala finanční ztráty dopadající na zdravotnictví například z důvodu opakovaného zvyšování DPH. Prezident Dr.Kubek jménem ČLK podpořil návrh ministra zdravotnictví MUDr. Holcáta na zvýšení tzv. zástupné platby státu zdravotním pojišťovnám za některé skupiny ekonomicky neaktivních obyvatel ČR o 98,- Kč měsíčně. Vláda nakonec rozhodla o zvýšení platby za státní pojištěnce o 64,- Kč měsíčně, tedy na částku 787,- Kč. Toto opatření přinese zdravotnictví 4,7 mld. Kč. Návrh příslušného zákonného opatření schválil Senát ČR dne 10.10.2013. Toto rozhodnutí musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, která vzešla z voleb.

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem, kteří se na činnosti komory v minulém roce podíleli a všem kolegům, kteří dělali čest lékařskému povolání v našem okrese.
Děkuji za pozornost.

MUDr. Michal Pelíšek, předseda OS ČLK Strakonice