Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPRÁVA O ČINNOSTI PŘEDSTAVENSTVA A O STAVU OKRESNÍHO SDRUŽENÍ ČLK STRAKONICE ZA ROK 2012

5. 11. 2012

Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice za rok 2012

 

29. října 2012

Vážené kolegyně a kolegové,
dovolte mi, abych Vás seznámil se zprávou o činnosti představenstva za uplynulý rok.


Každý rok, kdy přednáším tuto výroční zprávu, si myslím, že více změn a turbulencí, které hýbou českým zdravotnictvím, snad už zažít nemůžeme. Události letošního roku nás ale opět přesvědčují, že dožít se můžeme ještě ledasčeho. Špatná globální ekonomická situace, která se stále více odráží i v segmentu zdravotnictví, některé kroky kroky státu a zdravotních pojišťoven, které mnohdy nevratným způsobem ovlivňují každodenní život mnoha zdravotníků a jejich pacientů, přispívají k ne úplně dobré náladě mezi lékaři a dalším zdravotnickým personálem.
To, co nás trápí v současné době asi nejvíce, jsou diskuse o redukci nemocniční sítě. Tomuto bodu dnes budeme věnovat pozornost v samotné části našeho jednání.

 

Od posledního okresního shromáždění jsme v našem okresním sdružení zaregistrovali celkem 12 nových kolegyň a kolegů, jmenovitě prim. Vláška, doktory Šikovou-Michalovou, Hejlíkovou, Paterovou, Fialkoviče, Fialkovičovou, Khodosh, Legátovou, Hánu, Rejškovou, Vašíčka a Komárkovou.


Složení představenstva našeho sdružení se nezměnilo, pracuje ve složení: Pelíšek (předseda), Horný (místopředseda) a dále Fialová, Hlinková, Linhart, Maxová, Moltaš a Zoubek. Představenstvo se v minulém roce opakovaně scházelo a diskutovalo celou řadu aktuálních problémů dotýkajících se zdravotnictví jako celku, ale i organizace ČLK. Zápisy z jednání jsou k dispozici na našem webu.


Na tomto místě obvykle informuji krátce o průběhu sjezdu ČLK, ale v tomto roce nás sjezd teprve čeká a o jeho hlavních tématech Vás budu informovat v dalším průběhu dnešního jednání.


Na sklonku minulého roku jsem předsednictví krajsné rady ČLK předal předsedovi píseckého sdružení ČLK MUDr. Vladimíru Cejpovi, žádné jednání krajské rady však po celý tento rok svoláno nebylo. V průběhu roku jsem se účastnil většiny porad předsedů okresních sdružení, které se konaly opakovaně v Praze a jednou v Humpolci.


Rád bych tradičně poděkoval sekretářce našeho sdružení paní Renatě Kovářové, která ve spolupráci s představenstvem zajišťuje podle mého názoru pružný chod naší okresní kanceláře, zejm. v druhé polovině tohoto roku byla vytížena poměrně obsáhlou administrativní zátěží spojenou s aktualizací dat v registru členů ČLK, kterou však zvládla – nutno dodat s dostatečnou časovou rezervou před stanoveným termínem. Veškerou agendu, kterou máme za úkol spravovat, vyřizujeme co nejrychleji, abychom zbytečně neprotahovali celkové vyřízení žádostí našich členů. V tomto roce šlo zejména o agendu celoživotního vzdělávání, kdy si v souvislosti se změnou stavovského předpisu o vydání Diplomu celoživotního vzdělávání zažádaly desítky našich členů.


Představenstvo našeho okresního sdružení vyhlásilo na přelomu roku 2011 a 2012 již druhý ročník akce určené mladým lékařům, členům našeho okresního sdružení na finanční podporu na nákup odborné literatury. Akce byla určena pro lékaře do 30 let a maximální výše finanční podpory byla 1500 Kč. Příspěvek byl nakonec přiznán 17 lékařům v celkové výši 23.209 Kč. V této aktivitě budeme, věřím, moci pokračovat i v tomto roce. Tato finanční podpora významně převyšuje členské příspěvky, které mladí lékaři komoře hradí.


Na centrální úrovni ČLK funguje podobný projekt, který se jmenuje Iuventus Medica, má za sebou již tři ročníky a předpokládám, že bude vyhlášen i v tomto roce.
Na jaře tohoto roku jsem se účastnil jednání na Krajském úřadu Jihočeského kraje, která se týkala dvou témat: organizace LSPP na území kraje a povinnost přeregistrace zdravotnických zařízení.


Co se týká organizace LSPP, v roce 2012 žádné zásadní změny nastat neměly, nicméně pro další roky byla v plánu krajem navrhovaná a některými lékaři podporovaná snaha o redukci sítě ze současného počtu 19 pracovišť LSPP v JčK na 8 (7 v nemocnicích + 1 v Dačicích). V této souvislosti dodávám, že jsem odmítl podepsat předložené prohlášení, kde zástupci ČLK požadují redukci sítě LSPP na 8 stanovišť bez toho, aby byla předložena důkladná analýza stávajícího stavu a návrh na využití případně ušetřených finančních prostředků. Další jednání k tomuto svoláno nebylo.

Ze schůzky svolané k nutnosti zákonem předepsané přeregistrace zdravotnických zařízení, která se konala v březnu tohoto roku, vyplynulo, že:
Zdravotnické zařízení, které hodlá ve své činnosti pokračovat i po 1.4.2015 , musí v době do 31.12. 2012 požádat KÚ o oprávnění k poskytování zdravotnických služeb (jde o tzv. přeregistraci). Žádost se nachází na webu Jč. kraje, tiskopis je nutno vyplnit a nejpozději do 31. 12. 2012 zaslat bez jakýchkoliv příloh a poplatků na Odbor sociálních věcí a zdravotnictví. KÚ má na vyřízení žádosti lhůtu 3 roky ode dne platnosti zákona. Jak bude postupovat krajský úřad? Kraj bude žádosti přijímat a dle časových možností se jimi zabývat, nevyžaduje žádné přílohy ani poplatky. Pokud vím, zatím úřad vyčkává rozhodnutí Ústavního soudu ČR o stížnosti, kterou v lednu 2012 na podnět ČLK podala dvacítka senátorů. Zatím rozhodnuto nebylo. Pokud soud inkriminovaná ustanovení zákona nezruší, bude se krajský úřad žádostmi zabývat a vydávat nová oprávnění. Teprve budou-li v dosavadní registraci nesrovnalosti, bude ZZ vyzváno k doplnění a před vydáním povolení též k zaplacení správního poplatku.

Abychom předešli maximu možných komplikací, doporučili jsme v průběhu roku našim lékařům, aby si obstarali doklad o způsobilosti samostatného výkonu zdravotnického povolání, čímž se u lékařů rozumí zisk specializované způsobilosti dle zákona 95/2004 Sb. Podmínky, za jakých může lékař, který atestoval podle starších předpsů, získat specializovanou způsobilost, uvádí zákon z 95/2004. U PL pro dospělé stačí atestace I. st v oboru všeobecné lékařství, pro zisk specializované způsobilost v oboru praktické lékařství pro děti a dorost stačí atestace I.st. z pediatrie, u ostatních oborů atestace II.st., nástavbová atestace či atestace dle zákona 95/2004. V ostatních případech je nutno doložit uznání specializované způsobilosti, vydané Ministerstvem zdravotnictví ČR na základě doplněného vzdělání dle platných vzdělávacích programů. KÚ zatím k přeregistraci doklad o zisku specializované způsobilosti nevyžaduje, ale v případě nesrovnalostí a např. i stížnosti na lékaře, bude toto požadovat.
ČLK od října 2012 zveřejnila na svých webových stránkách aktualizovaný seznam registrovaných lékařů, který proti dosud uváděným informacím obsahuje i nové údaje. Blíže k tomuto důležitému bodu také v samostatné části naší dnešní schůzky.

 

Právní oddělení ČLK připravilo jako servis pro členy komory přehledný souhrn právních předpisů, které se dotýkají zdravotnictví. Tyto právní předpisy opatřené komentářem komorových právníků budou zveřejňovány v samostatné sekci na webových stránkách ČLK.


Současná ekonomická situace ČLK nevyžaduje zvyšování členských příspěvků. Na základě doporučení prezidenta ČLK ekonomické oddělení tedy zpracovalo návrh výše členských příspěvků pro rok 2013 a návrh rozpočtu pro rok 2013 pouze ve variantě bez zvyšování členských příspěvků.


Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem, kteří se na činnosti komory v minulém roce podíleli a všem kolegům, kteří dělali čest lékařskému povolání v našem okrese.
Děkuji za pozornost.

 


MUDr. Michal Pelíšek, předseda OS ČLK Strakonice