Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice za rok 2011

5. 12. 2011

Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice za rok 2011

 
28. listopadu 2011
 
Vážené kolegyně a kolegové,
dovolte mi, abych Vás seznámil se zprávou o činnosti představenstva za uplynulý rok.
Hned na úvod bych si dovolil zmínit, že ČLK oslavila v tomto roce 20 let své obnovené existence. Dne 8.5.1991 přijala tehdejší Česká národní rada zákon o České lékařské komoře, po 40 letech komunistického režimu tak byla obnovena profesní lékařská samospráva, která mohla alespoň ideově navázat na tradice lékařských komor vznikajících na území našeho státu již koncem 19. století. Dovolte, abych využil této příležitosti a poděkoval zaměstnancům našeho sdružení (jmenovitě paní Renatě Kovářové) a dále řadě našich kolegů, kteří se v posledních dvaceti letech na činnosti ČLK významně podíleli z titulu volené funkce za jejich náročnou práci.
Od posledního okresního shromáždění jsme zaregistrovali 7 nových kolegyň a kolegů, jmenovitě kolegy Hlavatou, Hudcovou, Chumovou, Demuta, Slintákovou, Pálkovou a Noskovou.
Složení představenstva našeho sdružení se nezměnilo, pracuje ve složení: Pelíšek (předseda), Horný (místopředseda) a dále Fialová, Hlinková, Linhart, Maxová, Moltaš a Zoubek. Představenstvo se v minulém roce opakovaně scházelo a diskutovalo zejména aktuální legislativní problematiku ve zdravotnictví.
S kolegou Kubíčkem jsme se zúčastnili dvou sjezdů České lékařské komory. Sjezd v listopadu 2010 byl sjezdem volebním, kdy byl volen nový prezident ČLK. Jak víte, byli dva kandidáti, dosavadní prezident Milan Kubek a přednostka Dermatovenerologické kliniky 2.LF Jana Hercogová. Výraznou většinou byl ve funkci potvrzen MUDr. Kubek. Následně došlo na návrh jednoho z delegátů k odvolání celého představenstva a následnému zvolení jeho nových členů. V zásadě lze soudit, že je nové složení představenstva více loajální k prezidentu Kubkovi, což potvrzují výsledky hlasování při jednotlivých jednáních představenstva v průběhu roku 2011. Za jihočeský region byl do představenstva zvolen českobudějovický praktik a dlouholetý předseda tamního okresního sdružení Ota Mach. Následně došlo také ke změně ve vedení Vědecké rady ČLK, kdy byl odvolán její předseda MUDr. Herman (nyní nový ředitel IKEMu), na jeho místo byl zvolen viceprezident ČLK Mrozek.
Převážná část loňského sjezdu pak byla věnována akci „Děkujeme, odcházíme“, která pak plnila první stránky novin ještě několik dalších měsíců. Jak víte, skončila dne 17.2.2011 podpisem Memoranda, kde se ministerstvo zavázalo k navýšení platů lékařů v nemocnicích a to postupně v letech 2011 až 2013 s cílem, aby 1.1.2013 byla výše platu lékaře 1,5 až trojnásobkem průměrné mzdy v České republice při dodržení maximálně 8 hodinové limitace přesčasové práce týdně. Podle údajů z ministerstva zdravotnictví byl v letošním roce navýšen plat 2950 lékařům o 5 tisíc, 3100 lékařů o 6500 a 12150 lékařům o 8tisíc Kč.
V této souvislosti je potřeba zmínit situaci ve strakonické nemocnici, kdy nakonec nebyla evidována žádná výpověď od nemocničních lékařů.
Zprávu o průběhu letošního sjezdu komory mám připravenu jako samostatný bod.
Obou sjezdů ČLK se zúčastnil ministr zdravotnictví docent Heger, při minulém sjezdu mu byla vyslovena podpora pro jeho kroky, během tohoto roku se však odehrála celá řada věcí, které vztahy mezi ministrem a vedením ČLK výrazně ochladily. Prezentace argumentů obou stran zabrala na letošním sjezdu několikahodinovou diskusi, takže bohužel není možné ji zde nějak jednoduše shrnout, ale myslím, že si každý při sledování mediálních výstupů obou stran může názor vytvořit sám.
Na loňském sjezdu jsem byl na jeden rok zvolen předsedajícím jihočeské krajské rady ČLK. Mojí povinností bylo svolat dvakrát jednání předsedů jednotlivých okresních sdružení, což jsem učinil. V dubnu 2011 proběhla schůzka zde ve Strakonicích, v listopadu 2011 se konala v rámci sjezdu ČLK v Brně. Diskutovali jsme hlavně problematiku vyhlášek o personálním a technickém vybavení zdravotnických zařízení, další zdravotnickou legislativu, dopady akce Děkujeme, odcházíme a změnu v organizaci LSPP v jihočeském kraji.
Kancelář komory pracovala z mého pohledu bez chyb, snažíme se vyřizovat veškerou agendu co nejrychleji, abychom zbytečně neprotahovali celkové vyřízení žádostí našich členů. Jde zejména o vydávání diplomů celoživotního vzdělávání , povolení předpisu léčiv kolegům, kteří již nevykonávají aktivní zdravotnickou činnost a další. Osvědčili se i naše nové webové stránky, jejichž týdenní návštěvnost je slušná.
Během roku jsem se opakovaně účastnil na půdě krajského úřadu několika výběrových řízení na nové zřízení či změnu soukromé zdravotnické praxe. Dále jsem se účastnil většiny porad předsedů okresních sdružení, které se konaly opakovaně v Praze a jednou v Kroměříži.
Představenstvo okresního sdružení vyhlásilo na přelomu roku 2010 a 2011 akci určenou mladým lékařům, členům našeho okresního sdružení na finanční podporu na nákup odborné literatury. Akce byla určena pro lékaře do 30 let a maximální výše finanční podpory byla 1500 Kč. Příspěvek byl nakonec přiznán 17 lékařům v celkové výši 23.171 Kč. Význam akce hodnotím velmi pozitivně a rozhodně v ní budeme pokračovat i v tomto roce. Tato finanční podpora významně převyšuje členské příspěvky, které mladí lékaři komoře hradí.
Na centrální úrovni ČLK funguje podobný projekt, který se jmenuje Iuventus Medica. Byl vyhlášen i v tomto roce a mohou se do něj hlásit mladí lékaři s žádostí o finanční podporu na úhradu nákladů spojených s nákupem odborné literatury, absolvování stáží či seminářů. Termín pro podávání přihlášek elektronickou formu končí dnes.
Krátce se dotknu změn ve vzdělávání mladých lékařů, ke kterým v uplynulém roce došlo. Jde jednak o navýšení počtu základních kmenů z 10 na 16 (jde o základní kmeny dermatovenerologický, neurologický, oftalmologický, ortopedický, otorinolaryngologický a urologický), současně došlo u většiny oborů ke zkrácení pobytu na akreditovaných pracovištích tzv. II. typu. Jako chaos je naopak vnímáno převedení agendy specializačního vzdělávání lékařů (vyjma praktických lékařů) na lékařské fakulty. Ačkoliv potřebná smlouva byla po dlouhém tápání nakonec již podepsána, systém zatím fungovat nezačal.
S tím souvisí i ta informace, že z námi navržených kandidátů byl dr. Houška jmenován členem akreditační komise MZd ČR pro obor neurologie.
Kancelář našeho okresního sdružení opakovaně pomohla registrovat vzdělávací akce, které se konaly na území okresu.  Body do systému celoživotního vzdělávání lze získávat i při studiu e-learningových kurzů, které ČLK pořádá na speciálních webových stránkách. Odkaz na ně najdete na našem webu.
 
Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem, kteří se na činnosti komory v minulém roce podíleli a všem kolegům, kteří dělali čest lékařskému povolání v našem okrese.
Děkuji za pozornost.
 
 
MUDr. Michal Pelíšek, předseda OS ČLK Strakonice