Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o chystaném XXVI. Sjezdu ČLK

5. 11. 2012

Zpráva o chystaném XXVI. Sjezdu ČLK

předneno předsedou ČLK Strakonice MUDr. M. Pelíškem na okresnáím shromáždění OS ČLK Strakonice dne 29.10.2012


Letošní sjezd ČLK se koná v Praze ve dnech 3. a 4. listopadu 2012.


V pátek 2. listopadu sjezd uvede konference na téma Chystané změny v síti zdravotnických zařízení, kde na toto téma budou diskutovat mimo jiné ministr zdravotnictví, ředitel VZP, prezident Svazu zdravotních pojišťoven, předseda Rady AČMN, hejtman kraje Vysočina, předseda Svazu pacientů, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, zástupci Komory, odborů, Parlamentu České republiky. Konference se může zúčastnit každý, kdo o to bude mít zájem. Přihlášku najdete na stránkách ČLK.


Na úvod sjezdu zazní zprávy o činnosti představenstva, revizní komise a čestné rady ČLK. Dále bude probíráno hospodaření ČLK, na tomto místě rád zmiňuji skutečnost, že naše okresní sdružení patří mezi zhruba tu polovinu sdružení, která nemají žádné dlužníky členských příspěvků, za což děkuji všem našim členům a předsedovi Revizní komise. Naše okresní sdružení si udržuje kladný hospodářský výsledek, což očekáváme i v tomto roce.


Schvalovat se bude i rozpočet ČLK, který se odvíjí zejm. od výše členských příspěvků.Výše členských příspěvků pro následující rok je navrhovaná ve stejné výši jako letos.


Delegáti sjezdu se budou dále zabývat několika změnami vnitřních předpisů ČLK.


SP - 12 Funkční licence
Představenstvo dospělo k názoru, že přednášková a publikační činnost nejsou podmínkou pro dokonalé zvládnutí diagnostické a léčebné metody obecně - a tedy ani podmínkou pro schopnost školit v této metodě další lékaře (jasným příkladem je třeba abdominální ultrasonografie). Proto tato podmínka pro školitele již neplatí.

 

SP – 16 Systém celoživotního vzdělávání lékařů ČLK
První novela z ledna 2012 vyřešila ekonomickou stránku registrace vzdělávacích akcí tak, aby komora již nemusela finančně dotovat činnost komerčních subjektů, které vydělávají na vzdělávání lékařů díky tomu, že odbornou úroveň jejich akcí komora garantuje. Příjmy plynoucí komoře z registrace vzdělávacích dnes akcí slouží k dalšímu rozvoji vzdělávacích aktivit.
Druhá novela, schválená v červnu, zvýšila požadavky kladené na lékaře pro získání Diplomu celoživotního vzdělávání tak, aby se náš systém stal kompatibilním s evropským systémem garantovaným UEMS (European Union of Medical Specialists) a Diplomy celoživotního vzdělávání ČLK mohly být lékařům uznávány v zahraničí. Zpřísnění podmínek je zároveň klíčovou podmínkou pro to, aby se komora mohla s úspěchem pokusit vyjednat pro držitele Diplomů nějaké ekonomické zvýhodnění. Z těchto důvodů musel být zvýšen počet kreditů nezbytných pro vydání Diplomu celoživotního vzdělávání na 150 za 5 let, a to s přechodným obdobím, kdy do konce roku 2012 mohou lékaři žádat o vydání Diplomů podle dosavadních pravidel. Délka jedné vyučovací hodiny zůstala 45 minut a maximální počet kreditů udílených za účast na vícedenních vzdělávacích akcích již není limitován. Představenstvo v souladu s praxí většiny států EU dále zrušilo kreditové ohodnocení pro publikační a přednáškovou činnost, neboť není možno objektivně posoudit přínos těchto jednotlivých aktivit, ani zamezit jejich neustálému opakování. Dosavadní hodnocení publikační a přednáškové činnosti jako jedné z forem celoživotního vzdělávání také znevýhodňovalo lékaře pracující v terénu vůči lékařům z klinických pracovišť, pro které přednášková a publikační činnost často bývá součástí jejich běžné náplně práce. Současně byla zavedena možnost, kdy představenstvo okresního sdružení může obodovat i vzdělávací akce, ketré lékař absolvuje v zahraničí.

 

SP - 7 Příspěvky na činnost
Představenstvem schválený návrh odstraňuje nejasnost okolo výše členských příspěvků u lékařů, kteří provozují svá zdravotnická zařízení jako právnické soby. Podle návrhu by společníci, jednatelé nebo členové statutárních orgánů těchto zdravotnických zařízení měli odvádět členské příspěvky ve výši platné pro soukromé lékaře a vedoucí lékaře. Dále pak řeší ekonomické problémy při vydávání časopisu Tempus tak, aby se na jeho ekonomické podpoře podílelo jak centrum ČLK, tak i OS ČLK, a to proporcionálně v souladu s dosud platnými pravidly pro odvod části vybraných členských příspěvků z OS ČLK na centrum ČLK. Návrh nepočítá z navyšování členských příspěvků a jednotlivých členů ČLK se tedy nijak nedotýká. Z členských příspěvků vybraných okresním sdružením bude od příštího roku nejprve na účet komory odváděna částka 66,- Kč za každého příspěvky platícího člena okresního sdružení, z takto poníženého příjmu z členských příspěvků okresní sdružení následně odvede na účet komory procento odpovídající velikosti daného sdružení. Tento odvod tedy bude o něco nižší než dosud.
 Od května 2012 platí nová smlouva o vzájemné spolupráci mezi ČLK a vydavatelstvím Mladá fronta a.s. Za cenu mírného snížení gramáže papíru přistoupila MF a.s. na výrazné snížení ceny výroby i distribuce časopisu. Komora díky tomu uspoří na každém čísle časopisu cca 200 000,- Kč. Další snížení nákladů již zřejmě není reálně dosažitelné, a to ani snížením počtu výtisků. Případná změna periodicity časopisu z měsíčníku například na dvojměsíčník by si vynutila zásadní změny obsahu časopisu, který by již nemohl plnit funkci média zajišťujícího informování členů ČLK o aktuálním dění ve zdravotnictví a v komoře. Snížení nákladů spojených s tiskem a distribucí časopisu sice umožnilo snížení ceny reklamního prostoru v časopise s cílem přilákat více inzerentů, však během letních měsíců se toto očekávání zatím naplnit nepodařilo. Je velmi pravděpodobné, že i nadále bude tedy lékařská komora muset vydávání časopisu podporovat ze svého rozpočtu. Zájem inzerentů ochotných za zveřejnění inzerce platit není za současné nepříznivé ekonomické situace příliš velký, přičemž pro případnou inzerci platí navíc velmi přísná omezení, aby inzerce neodporovala etice a poslání ČLK a neohrožovala nezávislost komory.

 

Z těchto důvodů byl předložen představenstvu návrh novely Stavovského předpisu č. 7 – Příspěvky na činnost ČLK, který řeší ekonomické problémy při vydávání časopisu Tempus tak, aby se na krytí nákladů podílelo jak centrum ČLK, tak i jednotlivá okresní sdružení komory, a to proporcionálně.

 

Z členských příspěvků vybraných okresním sdružením bude od příštího roku nejprve na účet komory odváděna částka 66,- Kč za každého platícího člena okresního sdružení, vzhledem k periodicitě časopisu 11 čísel ročně a odvodu 66,- Kč za jednoho platícího člena ročně tedy tento odvod znamená částku 6,- Kč za jedno číslo časopisu, a to ještě pouze pro platící členy ČLK.

 

Očekávaná alokace finančních prostředků ve výši cca 3 miliony Kč ročně, na jejíž tvorbě se budou proporcionálně dle dosud platných pravidel pro odvod části vybraných členských příspěvků z OS ČLK na centrum ČLK podílet jak okresní sdružení (celkem částkou cca 1,8 mil. Kč ročně), tak centrum komory (celkem částkou cca 1,2 mil. Kč ročně), umožní zajistit vydávání časopisu při zachování jeho obsahové nezávislosti na vlivech vně ČLK.

 

Podle předběžných propočtů by naše sdružení odvádělo do centra o zhruba 15 tis. Kč více než dosud. Představenstvo se domnívá, že taková částka je z ekonomického hlediska pro naše okresní sdružení akceptovatelná, nicméně měla by ještě proběhnout diskuse o tom, zda by nebylo možné zajistit vydávání časopisu ekonomičtěji, například elektronickou formou a jak by tato forma byla akceptována mezi členy komory.

Děkuji za pozornost!
MUDr. Michal Pelíšek, předseda OS ČLK Strakonice