Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z jednání představenstva - 1.4.2014

2. 4. 2014

Přítomni: Pelíšek, Mareš, Dvořáková, Hlinková, Hrdlička, Moltaš.Žemličková

Nepřítomni: Holák, Linhart,

 

1. Dr. Pelíšek informoval členy představenstva, že v rámci akce, při které OS ČLK Strakonice přispívá dle schválených pravidel na nákup odborné literatury lékařům do 30 let, bylo letos vyplacena celkově částka 22 026 Kč.

 

2. Dr. Pelíšek informoval o stavu výběru členských příspěvků, k dnešnímu dni nezaplatili členský příspěvek 4 lékaři.

 

3. Dr. Pelíšek informoval, že správa e-learningu ČLK zřejmě přejde pod jinou servisní společnost.

 

4. OS ČLK Strakonice bylo prostřednictvím sekretariátu prezidenta ČLK informováno, že je evidovaná 1 neuzavřená kauza v rámci disciplinárního šetření. Dle sdělení předsedy recizní komise Dr. Sýkory jde ale o administrativní chybu na úrovni centrální ČLK, kauza byla faktivky již uzavřena.

 

5. Dr. Mareš informoval o jeho účasti na výběrovém řízení - praktický lékař pro dospělé - Katovice, MUDr. Košťálová prošla úspěšně výběrovým řízením.

 

6. Představenstvo OS ČLK Strakonice potvrdilo usnesení předchozího představenstva ze dne 5.2.2013 ohledně postupu promíjení poplatků za registraci vzdělávacích akcí, které bude Spolek lékařů Strakonice ve spolupráci s Českou lékařskou komorou, okresním sdružením Strakonice.

Závěr: Představenstvo rozhodlo v souladu se zněním Stavovského předpisu č.16, § 7, odst. 5 o prominutí registračního poplatku u všech akcí, které v roce 2014 budou spolupořádat Česká lékařská společnost J. E. Purkyně – Spolek lékařů Strakonice a okresní sdružení ČLK Strakonice (počet kreditů nesmí být vyšší než tři).

 

7. Dr. Pelíšek dále podal informaci o stavu dohod mezi VZP a ČLK. které se týkají těchto témat:

 

Zmírnění regulací

VZP omezí regulace uplatňované za rok 2013 vůči ambulantním specialistům, ambulantním gynekologům a praktickým lékařům. Pokud zdravotnické zařízení poskytující lékařské služby v segmentu ambulantní specializované péče, ambulantní gynekologické péče nebo všeobecného praktického lékařství, respektive praktického lékařství pro děti a dorost, nepřekročí limit stanovený vyhláškou č. 475/2012 Sb. o více než 200 tisíc korun, nebude VZP uplatňovat za rok 2013 žádné regulační srážky za předepsané léky a zdravotnické prostředky, za vyžádanou péči a za zvláště účtovaný materiál. V případě, že lékař (zdravotnické zařízení) překročí limit o více než 200 tisíc korun, bude odbornou oprávněnost pro překročení limitu posuzovat rozhodčí orgán složený z jednoho zástupce VZP, jednoho zástupce ČLK a jednoho odborníka z daného oboru. Na základě posouzení tímto orgánem bude VZP individuálně rozhodovat, zda přistoupí k regulacím, nebo je naopak promine. Je třeba zdůraznit, že se jedná pouze o regulace za rok 2013! Stran roku 2014 jsme sice ze strany vedení VZP zaznamenali jistou vstřícnost, ta však neznamená automaticky jistotu uzavření obdobné dohody i za rok.

 

Kompenzace pro ambulantní internisty

VZP bude kompenzovat ambulantním internistům, úhradu za rok 2013 na úroveň 98 % úhrady na jedno rodné číslo za rok 2011. Ambulantní internisté by se tak měli dostat na stejnou úroveň s ostatními ambulantními specialisty podle úhradové vyhlášky pro rok 2013. Negativní efekt zkrácení časů jejich klinických vyšetření tak bude pro rok 2013 eliminován. VZP bude kompenzaci vyplácet při vyúčtování roku 2013 všem ambulantním internistům s příjmy od VZP do úrovně 3 milionů Kč za rok. O možnosti kompenzace pro rok 2014 bude ČLK s VZP jednat poté, až budou známy údaje o vývoji ekonomické bilance této pojišťovny.

 

Zvýšení hodnoty bodu a úhrad pro ambulantní specialisty

VZP zvýší hodnotu bodu všem ambulantním specialistům bez dalších podmínek od 1.1.2014 o 1 haléř. Základní hodnota bohu tedy bude 1,03 Kč. Na základě nejnovější dohody s ČLK VZP pro ambulantní specialisty navýší objem tzv.  referenčních bodů, což je jednoho z kritérií, která ovlivňují výslednou hodnotu bodu (HBred). Množství uvedených referenčních bodů bude pro rok 2014 oproti úhradové vyhlášce navýšeno o 50 % těch bodů, které byly v roce 2012 uhrazeny v sestupné hodnotě. Rok 2012 zde slouží jako referenční období. Dohoda se týká všech ambulantních specialistů, kteří podepíší na rok 2014 úhradový dodatek vycházející z uzavřené dohody mezi VZP a ČLK. Toto ujednání bude zohledněno ve vyúčtování za rok 2014, zůstávají tudíž v platnosti úhradové dodatky, včetně záloh ve výši 98 %, jak je dohodlo s VZP Sdružení ambulantních specialistů. ČLK toto akceptuje.

 

Bonifikace držitelů Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK

Cílem dohody ČLK s VZP je zvýšení příjmů soukromých lékařů, kteří jsou držiteli Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK, bonifikací na úrovni přibližně 1 % příjmů. VZP zvýší v roce 2014 o jeden haléř za každý vykázaný bod platby ambulantním specialistů, ambulantním gynekologům i praktickým lékařům, kteří jsou držiteli Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK. Praktičtí lékaři, kteří jsou držiteli platného Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK, mají vedle bonifikace prostřednictvím zvýšení hodnoty bodu o 1 haléř nárok ještě na zvýšení kapitační platby o 50 haléřů.Seznam držitelů Diplomu celoživotního vzdělávání předala ČLK VZP 10.1.2014. Lékaři, kteří k tomuto datu Diplom neměli, mohou jeho dodatečné vystavení komorou dokladovat VZP až do 31.3.2014, přičemž získají nárok na bonifikaci za celý rok 2014.Bonifikace držitelů Diplomu celoživotního vzdělávání se nepromítnou do zálohových plateb, VZP bonifikace vyplatí zpětně ve vyúčtování za rok 2014. Zatím nevyřešen zůstává problém, kdy v rámci zdravotnického zařízení nemají Diplom celoživotního vzdělávání všichni lékaři. Jednání o této problematice budou pokračovat.

 

Smlouvy na dobu neurčitou

Již od září 2013 platí dohoda, že VZP nabídne všem ambulantním specialistům, kterým končí smlouvy v roce 2014 nebo 2015, smlouvy na dobu neurčitou. O konkrétní podobě smluv bude ČLK s VZP jednat. Včasným nastavením kritérií pro uzavírání smluv chtějí VZP a ČLK předejít opakování situace z konce roku 2012, kdy došlo k destabilizaci celého systému akutní lůžkové péče.