Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Á P I S ze zasedání představenstva OS ČLK Strakonice konaného dne 24. 9. 2012

2. 10. 2012

Přítomni: MUDr. Pelíšek, MUDr. Mareš, MUDr. Hlinková, MUDr. Fialová, MUDr. Moltaš,
MUDr. Maxová

Omluveni: MUDr. Horný, MUDr. Zoubek, MUDr. Linhart


Předseda OS ČLK MUDr. Pelíšek informoval přítomné o těchto bodech:

1. Představenstvo ČLK schválilo novelu stavovského předpisu č. 16 (Systém celoživotního vzdělávání lékařů), která m.j. navyšuje minimální počet kreditů potřebných k získání diplomu celoživotního vzdělávání ze stávajících 50 na 150 kreditů za 5 let. Předseda informoval o důvodech, které představenstvo k takovému kroku vedly, dále informoval o dalších změnách ve stavovském předpisu. O novele bude ještě rozhodovat sjezd delegátů ČLK. Většina přítomných členů představenstva OS ČLK Strakonice považuje navýšení počtu kreditů za přehnaně vysoké, nereflektující podmínky v České republice.

2. Představenstvo ČLK schválilo novelu stavovského předpisu č. 7 (Příspěvky na činnost), kterou zavádí přímý podíl okresních sdružení ČLK na financování vydávání časopisu Tempus Medicorum. Z členských příspěvků vybraných okresním sdružením bude od příštího roku nejprve na účet komory odváděna částka 66,- Kč za každého člena okresního sdružení, který náleží do kategorie „soukromí a vedoucí lékaři“, „zaměstnanci a ostatní lékaři“, „absolventi platící“ a „nepracující důchodci“. Z členských příspěvků ponížených o 66,- Kč poté okresní sdružení odvede na účet komory procento odpovídající velikosti daného sdružení. Tento odvod tedy bude nižší než dosud. MUDr. Pelíšek informoval, že podle předběžných propočtů by naše sdružení odvádělo do centra o zhruba 15 tis. Kč více než dosud. Představenstvo se domnívá, že taková částka je z ekonomického hlediska pro naše okresní sdružení akceptovatelná. Nicméně někteří přítomní členové představenstva v diskusi navrhli, aby byl případně podpořen podnět vůči vedení ČLK ohledně možnosti elektronického vydávání časopisu, což by přineslo finanční úsporu.

3. Představenstvo ČLK schválilo novelu SP 21 (Veřejný seznam členů ČLK a hostujících osob) i Metodický pokyn pro kanceláře OS ČLK, jak postupovat při ověřování údajů o kvalifikaci lékaře před jejich vložením do registru. V současnosti jsou informace, které budou zveřejněny po 15. 10. 2012, dostupné pro lékaře ke kontrole jejich správnosti na pracovní webové adrese. Návod, jak si své údaje překontrolovat a jak je opravit prostřednictvím kanceláře příslušného OS ČLK, je zveřejněn na webu ČLK a byl publikován též v časopise TM 9/2012. Vedle doposud zveřejňovaných informací, budou po 15. říjnu 2012 zpřístupněny i některé další informace související s výkonem lékařského povolání. Jako příklad název absolvované vysoké školy a rok promoce. Novinkou pro lékaře bude možnost dobrovolně a zcela bezplatně zveřejnit ordinační dobu svého zdravotnického zařízení, kontakty, seznam zdravotních pojišťoven, s nimiž má zdravotnické zařízení uzavřenu smlouvu, a rovněž ceník ekonomicky náročnějších variant zdravotních služeb.
MUDr. Pelíšek již vyzval emailem členy OS ČLK Strakonice, jejichž emailové adresy má kancelář k dispozici, aby si ve vlastním zájmu na adrese http://www.lkcr.cz/seznamlekaru zkontrolovali své osobní údaje a upozorňuje, že každý člen ČLK má zákonnou povinnost oznámit příslušným orgánům komory změny související s výkonem lékařského povolání.

4. Kancelář zahájila v souladu s výše uvedeným metodickým pokynem zadávat do registru skeny dokumentů osvědčující odbornost a specializační vzdělávání lékařů. Lhůtu na to má 3 měsíce.

5. MUDr. Kubíček oznámil, že se ze zdravotních důvodů nebude moci zúčastnit letošního sjezdu ČLK. Protože v tuto chvíli nemá naše OS žádného legitimního náhradníka, proběhne jeho volba na chystaném okresním shromáždění.

6. Představenstvo OS ČLK Strakonice svolává na 29.října od 17.00 hod. okresní shromáždění lékařů ČLK Strakonice, místem konání bude Rytířský sál strakonického hradu. Jedním z témat bude i diskuse ohledně budoucnosti nemocniční lůžkové péče na území okresu Strakonice. Představenstvo se shodlo, že k jednání budou pozváni: ředitel Nemocnice Strakonice, a.s., zástupci zdravotních pojišťoven a Jihočeského kraje.

7. Představenstvo odsouhlasilo vydání „Diplomu celoživotního vzdělávání“ pro tyto lékaře: MUDr. Holá, MUDr. Kotišová, MUDr. Kubíček, MUDr. Kubíčková, MUDr. Maxová, MUDr. Moltaš, MUDr. Neumann, MUDr. Nováková, MUDr. Polánková, MUDr. Požárková, MUDr. Razak, MUDr. Říhová J., MUDr. Waloszková, MUDr. Wiendl

8. Představenstvo odsouhlasilo vydání „Oprávnění k předpisu léčiv“ pro tyto lékaře:
MUDr. Lederer, MUDr. Žampachová, MUDr. Marková, MUDr. Schánilcová, MUDr. Jindrák, MUDr. Syrovátka 
 

9. Představenstvo souhlasí s proplacením cestovních náhrad a náhrad za ztrátu času spojenou s výkonem funkce delegáta Sjezdu ČLK ve výši 400 Kč za každou započatou hodinu.

 

zápis schválil
MUDr. Michal Pelíšek
předseda OS ČLK Strakonice