Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Á P I S ze zasedání představenstva OS ČLK Strakonice konaného dne 24. 6. 2013

25. 6. 2013

Přítomni: MUDr. Pelíšek, MUDr. Mareš, MUDr. Hlinková, MUDr. Maxová, MUDr. Linhart
Omluveni: MUDr. Horný, MUDr. Zoubek, MUDr. Moltaš, MUDr. Fialová


1. MUDr. Pelíšek informoval členy představenstva o ukončení petice na záchranu českého zdravotnictví. Petici podepsalo přes 123 000 občanů. Petice byla předána Senátu Parlamentu ČR.
Dne 6.5.2013 požádal prezident ČLK ministra financí Kalouska o zvýšení platby za státní pojištěnce a vyjádřil podporu ministru Hegerovi, pokud on zvýšení plateb vládě navrhne.
Ministr Heger rozeslal do připomínkového řízení návrh na zvýšení platby za státní pojištěnce, a to ve dvou variantách:
Varianta A: Ze 723,- Kč na 773,- Kč, tedy o 50 Kč/měsíc by přinesla systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2014 navíc 3,6 mld. Kč.
Varianta B: Ze 723,- Kč na 800,- Kč, tedy o 77 Kč/měsíc by přinesla systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2014 navíc 5,6 mld. Kč.
5.6.2013 zaslal ministr financí Kalousek prezidentovi ČLK dopis, v němž ho informoval o svém stanovisku ponechat i pro rok 2014 platbu za tzv. státní pojištěnce v současné výši 723,- Kč za měsíc. Návrh ministra Hegera vláda na svém zasedání 19.6.2013 neschválila. Platba za státní pojištěnce tedy zůstane i pátým rokem stejná a zdravotnictví se kvůli tomu bude stále hlouběji propadat do finanční krize projevující se zhoršováním dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotní péče.

2. MUDr. Pelíšek seznámil členy představenstva se stanoviskem ČLK k návrhu novely zákona o veřejném zdravotním pojištění
Námitky ČLK:
• pacient i nadále může měnit pojišťovnu pouze jedenkrát ročně
• o vypsání výběrového řízení již nemůže požádat poskytovatel zdravotních služeb, ani je nemůže vyhlásit samospráva. Vypsat výběrové řízení na uzavření nové smlouvy může toliko zdravotní pojišťovna
• ruší se systém dohodovacích řízení o úhradách i o rámcové smlouvě. Ministerstvo je zmocněno vydat úhradovou vyhlášku i bez dohodovacího řízení. Zdravotní pojišťovny budou jednostranně rozhodovat o délce smluvního vztahu
• zdravotní pojišťovny mohou poskytovateli služeb smlouvu vypovědět bez udání důvodu, zatím co poskytovatel smlouvu vypovědět nesmí

3. MUDr. Pelíšek informoval o odsouhlasení návrhu rozpočtu OS ČLK Strakonice na rok 2013 Revizní komisí ČLK (návrh projednán na 47. zasedání dne 26. 4. 2013 v Olomouci Usnesením RK ČLK č. 2013/30 plénem Revizní komise ČLK)

4. MUDr. Pelíšek informoval o uzavření Dohody o provedení práce s MUDr. Alešem Hejlkem – zhotovení znaleckého posudku v rámci šetření stížnosti

5. Představenstvo odsouhlasilo vydání „Oprávnění k předpisu léčiv“ pro tyto lékaře:
MUDr. Apetauer Ivo, MUDr. Hálová Jelena, MUDr. Houšková Květoslava, MUDr. Klečková Andrea, MUDr. Křemenová Soňa

6. MUDr. Pelíšek se zúčastnil za OS ČLK Strakonice 2 výběrových řízení na místo praktického lékaře: MUDr. Kovář, MUDr. Bartošková.

7. MUDr. Pelíšek seznámil členy představenstva s dopisem 1. Koronerská sro ohledně projektu KOR ONER.
Závěr: Představenstvo nesouhlasí s poskytnutím kontaktních údajů členů OS ČLK Strakonice firmě 1. Koronerská s.r.o. Pověřuje předsedu, aby dopis rozeslal členům OS ČLK Strakonice, jejichž emailové adresy máme k dispozici.
Hlasování: 5 – 0 – 0

8. Sekretářka našeho sdružení Renata Kovářová se zúčastnila pravidelného setkání administrativních pracovníků komory. Představenstvo se seznámilo s náplní jednání.

9. MUDr. Pelíšek informoval členy představenstva o plánovaném stěhování kanceláře ČLK do zatím blíže neurčených prostor v rámci areálu Nemocnice Strakonice, a.s.

10. MUDr. Pelíšek informoval členy představenstva, že na podzimním okresním sdružení proběhnou volby nového představenstva, revizní komise, čestné rady a delegátů sjezdu.

 

 

zápis schválil
MUDr. Michal Pelíšek
předseda OS ČLK Strakonice