Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Á P I S ze zasedání představenstva OS ČLK Strakonice konaného dne 10. 4. 2012

23. 5. 2012

Přítomni:
MUDr. Pelíšek, MUDr. Horný, MUDr. Mareš, MUDr. Moltaš, MUDr. Zoubek, MUDr. Hlinková, MUDr. Maxová, MUDr. Linhart

Omluveni:
MUDr. Fialová

1. Představenstvo vzalo na vědomí průběžně podávané informace předsedy o činnosti představenstva ČLK.

2. Představenstvo vzalo na vědomí informaci předsedy, že v tomto roce byla vyplacena částka Kč 23 209,- na podporu lékařů našeho okresního sdružení do 30 let (na nákup odborné literatury). Celkem se o příspěvek zažádalo 17 lékařů a lékařek, všichni splnili kritéria schválená představenstvem OS ČLK Strakonice.

3. Představenstvo vzalo na vědomí informaci předsedy o stavu výběru členských příspěvků pro rok 2012. Zatím svou povinnost nesplnilo 8 členů okresního sdružení, jejichž seznam byl předán revizní komisi OS ČLK Strakonice.

4. Představenstvo vzalo na vědomí informaci předsedy o průběhu a závěrech jednání na Krajském úřadu Jihočeského kraje ohledně novinek v organizaci LSPP a ohledávání.

a) LSPP - pro rok 2012 beze změn, od 1.1.2013 zvažována redukce ze současného počtu 19 pracovišť LSPP v JčK na 8 (7 v nemocnicích + 1 v Dačicích)
- ve strakonickém okresu jsou nyní 3 stanoviště LSPP - ve Strakonicích (pod Nemocnicí Strakonice) a ve Vodňanech a Blatné (součást výjezdního místa ZZS)
předseda OS ČLK Strakonice odmítl podepsat prohlášení, kde zástupci ČLK požadují redukci sítě LSPP na 8 stanovišť bez toho, aby byla předložena důkladní analýza stávajícího stavu a návrh na využití případně ušetřených finančních prostředků
b) budou dopisem osloveni všichni praktičtí lékaři s výzvou, že jsou povinni sloužit LSPP a mají se nahlásit na spádovou LSPP, kde je zaevidují a případně vypíší do služeb. Pokud se nepřihlásí, nebo pokud odmítnou sloužit na LSPP přichází do úvahy možnost vyměření pokuty či riziko ztráty registrace
c) ohledání zemřelých mimo zdravotnická zařízení:
odhadem denně mimo nemocnici zemře v Jč kraji asi 6 pacientů, z toho průměrně 2 ohledává ZZS krajský úřad chce postupovat přesně podle dikce zákona, tzn.:
v pracovní době praktického lékaře budou své REGISTROVANÉ pacienty ohledávat PL v době, kdy PL není, bude ohledání zajišťovat lékař LSPP (kraj v tuto chvíli jednoznačně odmítá jiný postup)

O návrhu jednalo zastupitelstvo Jihočeského kraje, bližší informace viz www stránky Krajského úřadu JčK

5. Představenstvo vzalo na vědomí informaci předsedy o průběhu a závěrech jednání na Krajském úřadu Jihočeského kraje ohledně „přeregistrací“.
Schůzka proběhla dne 28.3. 2012 za přítomnosti JUDr.Čížkové, vedoucí referátu. Hlavním tématem byla problematika tzv. přeregistrací.
Zdravotnické zařízení, které hodlá ve své činnosti pokračovat déle než 3 roky, musí v době od 2.4. do 31.12. 2012 požádat KÚ o oprávnění k poskytování zdravotnických služeb (dále jen přeregistrace). Požádá-li ZZ později, bude tato žádost posuzována jako nová žádost s nutností doložení všech náležitostí dle zákona. Nepožádá-li zdravotnické zařízení do 3 let od platnosti zákona, stará registrace zaniká.
Jak žádat: Žádost se nachází na webu Jč. kraje (krajský úřad - Odbor sociálních věcí a zdravotnictví - oprávnění k poskytování zdravotnických služeb - tiskopis pro právnické osoby a fyzické osoby)
Zde nalezený tiskopis nutno vyplnit a nejpozději do 31. 12. 2012 zaslat bez jakýchkoliv příloh a poplatků na Odbor sociálních věcí a zdravotnictví. KÚ má na vyřízení žádosti lhůtu 3 roky ode dne platnosti zákona.
Jak bude Odbor soc. věcí a zdravotnictví postupovat (dle sdělení zodpovědných pracovnic):
Odboru je známa dohoda Dr.Hegera s Dr. Kubkem. Zároveň je KÚ povinen dodržovat literu zákona. Kraj tedy bude žádosti přijímat a dle časových možností se jimi zabývat, nevyžaduje žádné přílohy ani poplatky. Pokud to čas dovolí, vyčká rozhodnutí Ústavního soudu ČR, který může některé paragrafy zákona zrušit. Poté a též po poradě s právníky KÚ začne vydávat oprávnění. Pokud budou v registraci nesrovnalosti, bude ZZ vyzváno k doplnění a před vydáním povolení též k zaplacení správního poplatku.
Jak předejít případným problémům, které vyplývají z nové legislativy
1) Doložení specializované způsobilosti - dle zákona 95/2004 Sb. U PL pro dospělé atestace I. st v oboru VL, u ostatních oborů atestace II.st., nástavbová atestace či atestace dle zákona 95/2004. V ostatních případech nutno doložit uznání specializované způsobilosti, vydané Ministerstvem zdravotnictví ČR. KÚ zatím k přeregistraci nevyžaduje, ale v případě nesrovnalostí a např. i stížnosti na lékaře, atd., bude toto požadovat- tedy doporučuji těm, kteří nemají uznanou spec. způsobilost o ni požádat.
2) Lékař, pracující jako OSVČ- tedy fyzická osoba, musí mít specializovanou způsobilost v oboru. Nelze tedy zaregistrovat ordinaci OSVČ na odborného zástupce.
3) 1 odborný zástupce může tuto činnost vykonávat pouze pro 2 poskytovatele
4) Lékaři OSVČ, sloužící LSPP, budou muset mít od 1/4 2012 s provozovatelem LSPP pracovně právní vztah.
5) V případě hlášení změn, vzniklých v současné době (např. změny adresy poskytování, atd.) požádat o změnu v platné stávající registraci, nenechávat změnu až na přeregistraci.

6. Představenstvo odsouhlasilo vydání „Oprávnění k předpisu léčiv“ pro tyto lékaře:
MUDr. Krch, MUDr. Hlavatá, MUDr. Kalina

7. Představenstvo odsouhlasilo vydání „Diplomu celoživotního vzdělávání“ pro tyto lékaře: MUDr. Žejdlová, MUDr. Benediktová, MUDr. Procházková

 

zápis schválil
MUDr. Michal Pelíšek
předseda OS ČLK Strakonice